Dinamica şi caracteristicile creşterii a şase clone de plop hibrid pe parcursul unui ciclu de producţie într-o plantație comparativă din Depresiunea Rădăuţi
DOI:
https://doi.org/10.4316/BF.003Cuvinte cheie:
clone de plop, culturi forestiere cu ciclu scurt de producție, creșterea productivitățiiRezumat
Plopul (Populus spp.) joacă un rol important în economia forestieră mondială, răspunzând necesităților de a obține producții ridicate de biomasă în timp scurt. Culturile cu ciclu scurt de producție au o dezvoltare continuă în România. Numeroase studii au fost dezvoltate pentru identificarea clonelor cu productivitatea cea mai ridicată în contextul unor tehnologii adegvate. Scopul acestui studiu a fost a înregistra creșterile anuale în diametru, înălțime și volum, într-o cultură experimentală de plop, cu un ciclu de producție de 5 ani. Culturile de plop analizate sunt alcătuite din 6 clone de plop hibrid (AF2, AF6, Monviso, A4A, Pannonia și Max4), plantate cu o densitate de 2667 de exemplare ha-1. Rezultatele cercetării arată o diferențiere clară între creșterile clonelor. Cele mai mari creșteri au fost obținute la clone AF2 și AF6 în cinci ani, de aproape 0,038 m3 an-1. Cea mai mică creștere a fost observată pentru clona Max4 cu 0,028 m3.
Descărcări
Vizualizări
Descărcări
Publicat
Cum cităm
Număr
Secțiune
Licență
Copyright (c) 2015 Bucovina Forestieră
Această lucrare este licențiată în temeiul Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Licența Open Access
Toate articolele și materialele suplimentare publicate în revista BUCOVINA FORESTIERĂ sunt disponibile sub o politică de acces liber gratuit (Open Access Licence) descrisă de BOAI, ceea ce implică accesul liber (fără nici o taxă) și nelimitat, pentru toată lumea, la conținutul integral al acestora.
Publicarea manuscriselor este gratuită, toate cheltuielile fiind suportate de către Facultatea de Silvicultură din cadrul Universități „Ștefan cel Mare” din Suceava.