Lectio magistralis: Voluntariatul și unicitatea naturii din România

Autori

  • László Rákosy Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Biologie și Geologie, Republicii (Gh. Bilașcu) 44, 400015, Cluj-Napoca, Romania

DOI:

https://doi.org/10.4316/bf.2022.008

Rezumat

Evenimentul de azi, sentimentele și gândirea noastră sunt, din păcate umbrite și tulburate de atrocitățile războiului din Ucraina. Orice subiect aș alege, acesta ar fi eclipsat de tragicele evenimente din Ucraina. Am ales voluntariatul pentru că are legătură cu evenimentele din Ucraina și unicitatea naturii, pentru că acest subiect mă doare și mă revoltă.

Participarea populației la acțiuni de voluntariat care vizează natura sunt deocamdată firave și izolate. Principala cauză este nivelul de trai scăzut al populației, procentul celor mulțumiți de nivelul lor de viața nedepășind la noi 3%, iar în țările în care voluntariatul este la ordinea zilei, tinde sau depășește 50%. Alt factor hotărâtor este nivelul educațional și cultural. Deocamdată România nu are o societate pregătită pentru voluntariat de mediu.

Și totuși, războiul din Ucraina a relevat o altă latură a voluntariatului. Mii de oameni au sărit să ajute alte sute de mii de oameni alungați de ororile războiului. Empatia omului față de semenii săi este mult mai puternică decât cea față de natură. Empatia față de natură nu face parte din cultura și educația noastră. Recunoștința omului ajutat se manifestă imediat încărcând psihic și energetic conștiința voluntarului. Ajutorul dat naturii se reîntoarce în timp, de cele mai multe ori generațiilor umane viitoare, de unde lipsa sentimentelor imediate de mulțumire.

Educația sau non-educația și modelele de viață direcționează spre obsesiva idee de prosperitate materială, făcând din om un autointitulat ”stăpân al naturii”.

Dar care este menirea noastră, cel puțin a minorității care gândește altfel? Creativitatea cere libertate, nesupunerea la dogme, manifestarea nemulțumirii. Avem datoria să trezim mândria și conștiința individuală, incluzând natura în reperele mândriei naționale. Unicitatea naturii din România ne oferă multe repere pentru o identitate națională. Dar nimeni nu încearcă să trezească mândria națională prin unicitatea naturii din România.

Universitățile deschise, inovative, pot aduce schimbarea. Ancestralul pozitiv din spiritul tinerilor noștri trebuie trezit și călăuzit spre o legătură mai trainică cu natura. Îndepărtați ignoranța, treziți interesul pentru natură.

Descărcări

Datele despre descărcarea articolului nu sunt încă disponibile.

Vizualizări

Afișarea vizualizărilor va avea loc în curând ...

Descărcări

Publicat

2022-07-29

Cum cităm

Rákosy , L. . (2022). Lectio magistralis: Voluntariatul și unicitatea naturii din România. Bucovina Forestieră, 22(1), 69-72. https://doi.org/10.4316/bf.2022.008

Număr

Secțiune

Manifestări