Paradoxurile legislației silvice
DOI:
https://doi.org/10.4316/bf.2023.008Cuvinte cheie:
codul silvic, urmărirea lemnului, tăieri ilegale, digitalizareRezumat
Prezentul editorial discută o serie de aspecte ridicate de noul cod silvic, document programatic ce finalizează o triadă participativă, ce a mobilizat, în ultimii cinci ani, o serie de specialiști și de factori interesați, într-un demers teoretic și practic fără precedent: s-a pornit de la valori și principii, apoi s-a formulat o strategie forestieră și, în baza ei, proiectul unui nou cod silvic. Articolul nu pune în discuție oportunitatea unor prevederi sau schimbări de încadrare juridică a unor delicte silvice, ci explică mai degrabă niște consecințe previzibile ale acestor schimbări, în contextul în care autoritățile cu atribuții de control, inclusiv poliția, nu pot instrumenta corect o serie de dosare penale. Pe de o parte, mai există o serie de aspecte controversate privind modul de raportare la amenajamentele silvice dar, pe de altă parte, s-a rezolvat și spinoasa problemă a evaluării de mediu, ce se va face simultan cu descrierea parcelară (teoretic ).
Descărcări
Vizualizări
Descărcări
Publicat
Cum cităm
Număr
Secțiune
Licență
Copyright (c) 2023 Marian Drăgoi, Vasile Iosifescu
Această lucrare este licențiată în temeiul Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Licența Open Access
Toate articolele și materialele suplimentare publicate în revista BUCOVINA FORESTIERĂ sunt disponibile sub o politică de acces liber gratuit (Open Access Licence) descrisă de BOAI, ceea ce implică accesul liber (fără nici o taxă) și nelimitat, pentru toată lumea, la conținutul integral al acestora.
Publicarea manuscriselor este gratuită, toate cheltuielile fiind suportate de către Facultatea de Silvicultură din cadrul Universități „Ștefan cel Mare” din Suceava.