După cum se ştie, în oraşul Câmpulung Moldovenesc există un puternic centru şcolar forestier, care pregăteşte cadre silvice de diferite grade, nu numai pentru pădurile judeţului Suceava, ci şi pentru alte zone ale ţării. Începând cu anul 1992 se pregătesc aici şi elevi din Basarabia.
În anul şcolar 1992-1993 formele de învăţământ existente sunt următoarele : liceul silvic, şcoala tehnică postliceală şi şcoala profesională de pădurari. Calificarea pe care o primesc absolvenţii acestor şcoli poate fi aceea de tehnicieni silvici, pădurari si muncitori calificaţi.
În anul 1992-1993 acest grup şcolar cuprinde un număr de 3 clase, din care:
– 19 clase de liceu silvic, curs de zi, cu 596 elevi;
– 4 clase de liceu silvic, curs seral, cu 102 elevi;
– 8 clase şcoală profesională, cu 257 elevi;
– 5 clase la şcoala tehnică postliceală cu 150 elevi;
– 3 clase liceu de fizică-chimie (în lichidare) cu 83 elevi.
În total, deci, 1188 elevi. Învăţământul este asigurat de un număr de 72 cadre, din care 34 profesori de diferite discipline, 26 ingineri silvici şi de alte specialităţi, 12 tehnicieni şi maiştri instructori.
O parte din elevi sunt cazaţi în cele două cămine ale şcolii care dispun de 400 paturi, cantina şcolii unde elevii servesc masa contra cost, se află într-un corp aparte de clădire.
Personalul administrativ (contabilitate, secretariat, bibliotecă, aprovizionare, cantină etc.) se ridică la 76 de persoane.
În afară de laboratoarele existente pe lângă disciplinele de specialitate, în dotarea acestui grup şcolar se află tractoare şi fierăstraie mecanice. După cum se vede, dotare destul de modestă faţă de nivelul actual al tehnicii.
Înscrierea la liceul silvic se face pe baza unui examen de admitere sau concurs, la care se pot înscrie numai elevii absolvenţi a 8 clase de şcoală generală. Examenul se dă la limba si literatura română şi matematică. În afară de aceasta, se mai dă o probă sportivă, care constă din alergare şi tir şi un test psihologic, ambele eliminatorii. Acestea sunt precedate şi de un examen medical.
Numărul de locuri este limitat şi variază de la an la an.
La şcoala profesională de pădurari se pot prezenta la concursul de admitere absolvenţi a 10 clase şi cu stagiul militar satisfăcut. Cei admişi trebuie să încheie contracte cu direcţiile silvice judeţene, respectiv cu Filialele Romsilva, urmând ca după absolvirea şcolii profesionale de 2 ani să lucreze ca pădurari în cadrul ocoalelor silvice.
În timpul şcolii, atât elevii de la liceul silvic cât şi de la şcoala profesională învaţă conducerea tractorului, obţinând permisul de conducere al acestuia, având dreptul de circulaţie şi pe drumurile publice.
Anual, elevii de la liceu şi de la şcoala tehnică postliceală efectuează şi o practică de 6 săptămâni, iar cei de la Şcoala profesională 9 săptămâni. Condiţiile pentru desfăşurarea activităţii practice sunt foarte bune, pădurile aflându-se în imediata apropiere a şcolii.
Pentru îmbunătăţirea activităţii de învăţământ ar fi bine ca şcoala să fie dotată cu un autobuz, cu care să se poată face deplasări pe teren cu elevii şi în alte zone, cu păduri de foioase sau amestecuri, de la câmpie şi coline şi cu unele utilaje şi mecanisme specifice activităţii de silvicultură.
De asemenea, ar fi bine ca atât elevii, cât şi cadrele silvice didactice să fie dotate cu uniforme, pe care să fie obligaţi a le purta în timpul şcolii.
Din spirit de echitate, salariile cadrelor didactice din învăţământul silvic ar trebui să se echivaleze cu cele ale personalului silvic din producţie. Este de altfel o doleanţă a tuturor cadrelor din acest sector de activitate.