Sisteme informatice de vizualizare a structurii ecosistemelor forestiere
Analiza modului de organizare spaţială a ecosistemelor forestiere reprezintă una dintre principalele direcţii de orientare a cercetărilor din domeniu ecologiei forestiere. Structura orizontală şi verticală a arboretelor, precum şi organizarea spaţială a acestora reprezintă baza cercetărilor de dinamică a ecosistemelor forestiere. Tehnica informatică actuală a permis implementarea unor sisteme de vizualizare grafică, interactivă, a structurii arboretelor deschizând noi direcţii de cercetare. Aceste sisteme informatice de vizualizare grafică a modului de organizare spaţială a arboretelor, parte din ele integrate GIS, constituie instrumente moderne de cercetare a ecosistemelor forestiere. Din multitudinea de astfel de programe informatice disponibile, se vor prezenta următoarele: SVS, LMS, BWIN, ENVISION, PROARB.
SVS – Stand Vizualisation System (Sistem de vizualizare a arboretelor) este un sistem informatic elaborat de Robert J. McGaughey, USDA Forest Service, Pacific Northwest Research Station (fig. 1). Programul, ajuns la versiunea 3.34, permite reprezentarea grafică a structurii arboretelor în plan orizontal, vertical şi tridimensional . Datele primare se referă la specie, parametrii biometrici, caracteristicile coroanei. Sistemul premite modificarea interactivă a modului de desenare a arborilor, având integrat şi un sistem de marcare a arborilor şi aplicarea unor tratamente.
Programul SVS poate fi obţinut de la adresa http://forsys.cfr.washington.edu/svs.html sau de la autor – Robert J. McGaughey,email: bmcgaughey@fs.fed.us.
EnVision reprezintă o integrare spaţială a structurii arboretelor prin implementarea facilităţilor din SVS (Stand Vizualisation System) şi Vantage Point Visualization de către Robert J. McGaughey, USDA Forest Service, Pacific Northwest Research Station. Sistemul informatic, bazat pe tehnologie OpenGL, permite vizualizarea modului de organizare spaţială a arboretelor, fiind integrat GIS. Datele primare sunt reprezentate de suportul GIS fomat din modelul digital al terenului (format *.dtm) şi din straturile cu organizare spaţială a arboretelor (format ArcInfo sau ArcView) şi datele privind arboretele. Vizualizarea ecosistemelor forestiere este realistă, necesitând însă un sistem de calcul performant (fig. 2).
Programul EnVision poate fi obţinut de la adresa http://forsys.cfr.washington.edu/envlatest.html sau de la autor – Robert J. McGaughey,email: bmcgaughey@fs.fed.us.
LMS – Landscape Management System, (Sistem de management al mediului), elaborat de laboratorul de silvicultură al Colegiului de resurse forestiere, Universitatea Washington, coordonatorul programului fiind James B. McCarter.
Sistemul este organizat ca un simulator al dinamicii structurale a ecosistemelor forestiere, fiind integrat cu sistemele de vizualizare grafică SVS, EnVision şi UTOOL. Programul permite aplicarea diferitelor tratamente şi simularea evoluţiei arboretelor, având integrate instrumente de analiză a dinamicii parametrilor biometrici (fig. 3).
Programul LMS poate fi obţinut de la adresa http://silvae.cfr.washington.edu sau de la autor – James B. McCarter, email: jmac@silvae.cfr.washington.edu.
Fig. 3. Sistemul de vizualizare LMS
Sylvan Display Program reprezintă un program ingenios, realizat de către Universitatea din Missouri. Acesta permite vizualizarea grafică a structurii arboretului având integrate de asemenea utilitare petru analiza distribuţiei diametrelor, precum şi sisteme de vizualizare în plan orizontal, vertical sau tridimensional.
Detalii despre program sunt disponibile la adresa: http://www.snr.missouri.edu/qsl/display/ sylvan.display.html sau la autor – David Larsen, email: dlarsen@sylvan.snr.missouri.edu.
Fig. 4. Programul informatic Sylvan Display Programss
SmartForest este un sistem de vizualizare grafică spaţială a arboretelor, elaborat de colectivul de cercetători de la Imaging Systems Laboratory, Universitatea Penn State, Departamentul de Arhitectura Peisajului. Dezvoltat iniţial pe platformă UNIX, SmartForest este disponibil şi pentru sisteme PC. Acesta asigură o vizualizare grafică sugestivă a organizării spaţiale a arboretelor în raport cu parametrii biometrici ai acestora. Sistemul este integrat cu date spaţiale georeferenţiale.
Programul poate fi obţinută de la adresa: http://www.imlab.psu.edu/smartforest/ (demonstrativă).
Fig. 4. Programul informatic SmartForest
Bwin este un sistem informatic de prognoză a productivităţii şi creşterii arboretelor care prezintă încorporat şi un sistem de vizualizare grafică a arboretelor. Programul informatic a fost dezvoltat de către coletivul de biometrie forestieră de la Staţiunea de Cercetări Silvice din Saxonia Inferioară – Göttingen, sub conducerea lui Jürgen Nagel.
Fig. 5. Programul informatic Bwin 6.0
Sistemul în sine este un simulator al dinamicii productivităţii arboretelor din nordul Germaniei, integrat cu o interfaţă grafică de vizualizare a modului de organizare spaţială a arborilor în cadrul arboretelor.
Informaţii suplimentare, precum şi o copie a programului se pot obţine de la adresa http://www.nfv.gwdg.de/nfvabw01.htm sau de la autor – Jürgen Nagel, e-mail: jnagel@gwdg.de.
PROARB este un program informatic de vizualizare grafică a structurii orizontale, verticale şi tridimensionale a arboretelor, elaborat în cadrul Staţiunii Experimentale de Cultura Molidului Câmpulung Moldovenesc. În baza datelor primare reprezentate de coordonatele spaţiale şi de parametrii biometrii ai fiecărui arbore, sistemul informatic permite vizualizare grafică a structurii spaţiale a arboretelor (fig. 6).
Detalii despre PROARB se pot obţine la adresa: http://www.icassv.ro/servicii/index_servicii.htm, iar o copie de la autor – Ionel Popa,
e-mail: popa.ionel@icassv.ro.
Utilizare sistemelor informatice de vizualizare grafică a structurii şi organizării spaţiale a arboretelor în cercetarea dinamicii şi funcţionalităţii ecosistemelor forestiere reprezintă o etapă nouă, modernă, posibilităţile de analiză fiind nelimitate.