Lucrarea prezentată în continuare reproduce un regulament de pază utilizat în perioada interbelică, după broşura cu acelaşi nume, apărută la Tipografia “Glasul Bucovinei”. Formulările şi ortografia sunt cele originale.
Cap. I. Obligaţiuni generale şi responsabilităţi.
Art. 1. Agentul silvic, însărcinat cu serviciul de canton, este obligat să facă, potrivit legilor, regulamentelor şi înstrucţiunilor în vigoare sub conducerea şi supravegherea şefului de ocol serviciul de pază în cantonul său şi să colaboreze la executarea tuturor lucrărilor de manipulaţie şi de exploatare în canton, cu observarea acestor instrucţiuni şi a dispoziţiilor şefului de ocol.
El este obligat să poarte la zi carnetul de serviciu în conformitate cu dispoziţiunile speciale ale Administraţiei fondului.
Art. 2. Agentul silvic este personal responsabil pentru executarea conştiincioasă a serviciului de pază în cantonul său şi a lucrărilor de exploatare şi manipulare.
Agentul silvic este ţinut să observe cu strictă discreţiune profesională şi să nu facă comunicări de serviciu decât numai şefului său.
Cap. II. Introducerea în serviciu şi paza hotarelor.
Art. 3. Agentul silvic va fi întrodus în serviciul de canton de cătră şeful de ocol, care va indica şi preda agentului silvic cantonul de pază prin arătarea hotarelor la mâna unei hărţi generale a cantonului, a unui tablou de mărcile de hotar, de mărcile liniilor somiere şi parcelare şi de punctele triangulare. Dacă anotimpul introducerii în serviciu nu permite predarea imediată a hotarelor la faţa locului, aceasta se va face mai târziu la vreme potrivită.
Şeful de ocol va preda de asemenea agentului silvic toate depozitele de lemne din canton, inventarul cantonului, precum şi casa de locuit, dacă există toate aceste sub încheierea de procese verbale.
Art. 4. Agentul silvic este ţinut să parcurgă, cât mai adeseori posibil precum şi la ordine speciale ale şefului de ocol, hotarele proprietăţii, ale parcelelor, păşunelor şi ale altor obiecte din cuprinsul cantonului, şi trebuie să cunoască exact toate mărcile de hotar şi mărcile de ridicarea în plan, precum şi starea lor. El este obligat, să raporteze imediat şefului de ocol despre orice schimbare sau alterare ale mărcilor de hotar. Agentul silvic este obligat să vegheze ca servituţile existente să nu fie lărgite sau exercitate în prejudiciul fondului, în care caz este obligat să raporteze şefului de ocol.
Cap. III. Colaborarea la lucrări de exploatare
Art. 5. Agentul silvic este obligat să ajute pe şeful de ocol la executarea tuturor lucrărilor de exploatare în canton, mai cu seamă la delimitarea, marcarea şi executarea tăierilor, la executarea împăduririlor, la construirea şi repararea de drumuri şi de case forestiere, la exploatarea produselor accesorii, la exploatările agricole, la vânătoare şi pescuit. El este obligat să supravegheze potrivit ordinelor speciale ale şefului de ocol pe muncitorii ocupaţi cu aceste lucrări în canton şi executarea exactă a lucrărilor ordonate.
În scopul acesta, el este ţinut să parcurgă cât mai adeseori şi la ori ce timp pădurile şi mai cu seamă locurile de exploatare şi să supravegheze sârguitor toate lucrările. Dacă constată lipsuri sau neajunsuri în executarea lucrărilor ordonate şi dacă ordinele sale date muncitorilor nu sunt ascultate, el este obligat să facă raport şefului de ocol. Asupra lucrărilor executate cu plata pe zi, el trebue să facă în fiecare zi de lucru notiţele necesare în carnetul de serviciu, pentru a putea alcătui în termen listele de plată care, prevăzute cu semnătura lui, se vor preda şefului de ocol în termenele stabilite.
Agentul silvic trebue să fie prezent la facerea plăţilor în cancelaria ocolului.
Şeful de ocol va preda agentului silvic un extras din proiectul de tăieri aprobat, acesta fiind obligat să se conforme exact acestui proiect de tăiere.
Art. 6. O datorie deosebită a agentului silvic este supravegherea fasonării în regulă şi după sortimentele prescrise a tuturor produselor silvice în canton potrivit ordinelor primite dela şeful de ocol. Nici o tăiere nu se va începe înainte de ce şeful de ocol nu va da instrucţiunile necesare la faţa locului.
După terminarea fasonării, agentul silvic va proceda imediat la numerotare şi inventarierea materialelor lemnoase produse în cantonul lui, avizând pe şeful de ocol despre începerea inventarierii.
Lemnele fasonate se vor trece în carnetul de cubaj, separat după diferitele sortimente. Pentru fiecare loc de tăiere şi pentru fiecare sortiment principal se va alcătui un carnet de cubaj separat, dacă şeful de ocol nu va ordona altfel.
Sortarea lemnelor se va face după indicaţiile şefului de ocol, agentul silvic fiind personal responsabil pentru stricta observare a acestor dispoziţii.
Numerotarea diferitelor sortimente de lemne va începe totdeauna cu numărul 1; numai în locurile de tăiere în care este posibilă o confundare a cifrelor se va numerota curent.
Lemnele provenite din produse accidenlale vor fi trecute separat după sortimente şi cu arătarea secţiunilor de provenienţă în carnete speciale de cubaj care de obiceiu se vor încheia trimestrial.
Inventarierea lemnelor, adică numărarea bucăţilor, numerotarea şi măsurarea lor, se face:
Numerotarea se face cu ciocanul revolver anume destinat pentru acest scop, şi numai excepţional cu cretă albastră. Cifrele se pun la numerotarea lemnelor de construcţie şi de cherestea şi a altor lemne de lucru inventariate cu bucata, la unul din capete, iar la lemnele de foc şi alte lemne inventariate în stive sau grămezi, la capătul unei bucăţi în mijlocul stivei sau al grămăzii.
Măsurarea lungimelor se face cu panglica de măsurat, cea a grosimelor (a diametrilor) cu compasul forestier. Locul unde s’a măsurat grosimea se va însemna vizibil.
În general, agentul silvic se va conforma ordinelor speciale ale şefului de ocol cu privire la producerea şi la inventarierea lemnelor. Agentului silvic îi este strict interzis de a face radieri sau ştergeri în carnetul de cubaj. Dacă va fi necesar de a schimba o cifră, aceasta se va face în aşa mod ca cifra iniţială să rămână vizibilă.
După terminarea inventarierii, agentul silvic este obligat să complecteze sub răspundere personală carnetul de cubaj prin calcularea şi înscrierea în carnet a cubajului lemnelor. După această operaţiume agentul silvic va preda carnetul de cubaj, prevăzut cu data şi semnătura sa, şefului de ocol spre controlare şi luare în seamă a lemnelor inventariate şi spre alcătuirea tabloului de materiale. După alcătuirea tabloului de materiale, agentul silvic va primi înapoi carnetul de cubaj semnat din partea şefului de ocol sau o copie după el, pentru a-1 folosi la predarea lemnelor vândute către cumpărători. Agentul silvic va păstra cu îngrijire carnetele de cubaj predate lui.
Art. 7. Agentul silvic este obligat să supravegheze şi să controleze cu stricteţă transportarea din pădure a produselor silvice vândute. El este autorizat de a preda cumpărătorului lemnele cumpărate abia după verificare şi luarea în primire prin şeful de ocol şi numai în baza bonului de material respectiv făcut în bună ordine, prin care se adevereşte şi solvirea preţului de cumpărare.
După primirea bonului de material, care va indica cantitatea şi sortimentul materialului vândut, precum şi preţul de vânzare, agentul silvic va preda materialul cumpărătorului, respectiv aducătorului bonului de
material, trecând această predare în carnetul de cubaj.
Bonurile de material servesc agentului silvic ca dovadă pentru predarea materialelor lemnoase. Agentul silvic va însemna pe bonurile de material data predării materialelor, le va semna şi apoi le va preda şefului de ocol, care va adeveri primirea în carnetul de serviciu.
Agentul silvic este personal răspunzător pentru orice daune sau pierderi cauzate prin neglijenţa sa la supravegherea şi predarea către cumpărători a materialelor lemnoase.
Cap. IV. Colaborare la împăduriri
Art. 8. Şeful de ocol va înmâna agentului de canton un extras din proiectul de împăduriri aprobat, privitor la lucrările de împăduriri în canton, şi-i va preda la faţa locului lucrările de împădurire împreună cu desluşirile necesare asupra felului de executare.
Angajarea muncitorilor pentru aceste lucrări se va face de cătră şeful de ocol sau la ordinul acestuia de cătră agentul silvic, în limitele ordinului special al şefului de ocol.
Agentul silvic este obligat să supravegheze cu toată ingrijirea la faţa locului executarea bună a tuturor lucrărilor de împădurire, în conformitate cu ordinele speciale ale şefului de ocol în această privinţă şi, dacă este necesar, a arăta personal lucrătorilor felul de executare. El este ţinut să supravegheze şi toate lucrările în pepinierile cantonului după ordinele şefului de ocol.
Cap. V. Serviciul de pază şi delicte silvice
Art. 9. Agentul silvic are drepturile şi obligaţiunile unui păzitor public în sensul dispoziţiunilor Codului Silvic şi ale legii pentru protecţiunea vânatului, fiind îndreptăţit a purta în serviciu armele uzuale.
El este obligat să ocrotească bunurile Fondului Bisericesc încredinţate lui, împiedicând stricăciuni şi daune. În scopul acesta, el va parcurge cantonul cât mai adesea, câte odată şi noaptea şi în duminici şi zile de sărbătoare, anunţând toate înconvenientele constatate şefului de ocol. Mai cu seamă, el este obligat să controleze pădurile în direcţia stricăciunilor cauzate prin insecte şi alte animale vătămătoare sau prin evenimente elementare şi a lua măsurile preventive, făcând totodată raport şefului de ocol.
Art. 10. Agentul silvic este obligat să constate şi să urmărească toate delictele comise în pădurile de sub supravegherea sa.
La descoperirea unui delict silvic sau unei alte vătămări a siguranţei proprietăţii încredinţate lui spre pază şi ocrotire, agentul silvic este ţinut să procedeze în conformitate cu dispoziţiunile articolelor 59-94 din Codul Silvic.
El este obligat să cunoască exact aceste dispoziţiuni şi să le observe întocmai.
Toate materialele tăiate în delict se vor semna imediat cu ciocanul cantonului pe tăietură. Pe lângă procesele verbale de constatare asupra delictelor descoperite, care se vor dresa în termenul prescris, agentul silvic este obligat să treacă toate delictele în carnetul de serviciu, descriind faptul constatat şi constatând felul materialelor tăiate în delict şi valoarea lor.
Procesele verbale de constatare se vor preda şefului de ocol cu un raport asupra împrejurărilor detaliate de la descoperirea delictului.
Şeful de ocol va lua dispoziţiuni cu privire la asigurarea şi păstrarea lemnelor tăiate în delict.
Agentul silvic este ţinut a lua instrumentele ce ar servi la comiterea delictelor (vite, mijloace de transport, unelte etc.), pe care le va preda şefului de ocol, care le va depune la primarul comunei respective sub luare de dovadă.
Când delicventul se opune sau ia o atitudine ameninţătoare, sau când se adună mai mulţi delicvenţi, agentul silvic va cere ajutorul postului de jandarmi cel mai apropiat. Uz de arme nu va putea face decât în cazul de legitimă apărare, când este nevoit a împiedica un atac în contra sa, neputând să-l împiedice altfel decât cu arma.
Agentul silvic este obligat să urmărească delicte şi să ajute în caz de nevoie la constatarea şi urmărirea delictelor şi contravenţiunilor în aceste cantoane chiar la ocolul silvic întreg.
Cap. VI. Accidente elementare, incendii, insecte
Art. 11. Dacă agentul silvic constată în pădure daune sau stricăciuni prin accidente elementare sau insecte sau dacă pădurile sunt ameninţate de astfel de daune, el este obligat să facă imediat şefului de ocol un raport detaliat. În cazuri urgente şi dacă o întârziere ar pricinui daune mari, agentul silvic este obligat să îndrume măsurile necesare de apărare în competenţa şi pe răspunderea proprie.
Asupra constatărilor făcute cu privire la rupturi şi căzături de vânt sau omăt, la uscături, agentul silvic va face raport şefului de ocol. Dacă în cazuri urgente, de exemplu la inundaţii, se naşte necesitatea de a tăia lemn necesar lucrărilor de apărare, agentul silvic poate dispune tăierea de lemne în cantităţi mai mici, raportând ulterior şefului de ocol.
Art. 12. Agentul silvic este obligat să controleze aprinderea de focuri şi manipulaţia cu obiecte uşor inflamabile în păduri şi în apropierea lor şi să interzică strict acestea în vremurile de secetă şi de vânt.
La constatarea unui incendiu, el este ţinut pe de o parte să încunoştiinţeze imediat şi în modul cel mai repede pe şeful de ocol şi pe de altă parte să se transporte el singur şi cu oamenii chemaţi la locul incendiului, unde el va începe fără întârziere lucrările necesare de stingere şi de apărare şi va conduce aceste lucrări până la sosirea şefului de ocol.
În caz de mare primejdie, agentul silvic va chema în ajutor fără întârziere locuitorii din comunele învecinate, înştiinţând totodată primarii şi posturile de jandarmi ale acestor comune. El va cerceta cu zel cauza ivirii incendiului şi va ajuta organele publice la aceste cercetări, făcând în caz de descoperire a făptuitorului raportul cuvenit către şeful de ocol.
De altfel, agentul silvic la urmărire, descoperire şi la încheierea proceselor verbale de constatare va proceda în conformitate cu dispoziţiunile respective din Codul silvic (cap. VII, art. 59-92).
Cap. VII. Vânătoare şi pescuit
Art. 13. Agentul silvic, ca păzitor de vânătoare public, jurat, este obligat să ocrotească vânatul în canton şi atunci dacă vânătoarea este arendată, a impiedica braconajul, procedând la descoperirea şi la urmărirea delictelor şi contravenţiilor conform dispoziţiunilor legei pentru protecţia vânatului şi reglementarea vânătoarei, constatând aceste delicte şi contravenţii prevăzute în această lege, fie prin procese verbale, fie prin martori.
La exercitarea vânătoarei, el este obligat numai în baza ordinului special al şefului de ocol, nefiind îndrăptăţit fără încuviinţarea acestuia, a împuşca sau a prinde cu curse alt vânat decât cel răpitor. El n’are dreptul de a permite altora exercitarea vânătoarei în canton.
Agentul silvic este obligat a preda şefului de ocol tot vânatul împuşcat sau prins la exercitarea în regie a vânătoarei în canton, primind pentru acest vânat premiile de împuşcare sau prindere conform tarifului în vigoare.
Agentul silvic va da toată atenţia pisciculturii în canton, ocrotind şi exercitând pescuitul în conformitate cu legiie şi regulamentele în vigoare şi după dispoziţiunile şefului de ocol.
Cap. VIII. Domiciliul şi raporturi de serviciu
Art. 14. Agentul silvic n’are voie să schimbe domiciliul fixat fără aprobarea Administraţiei fondului bisericesc şi-i este interzis a părăsi, fără permisie, cantonul în afaceri particulare. El este ţinut să menţină locuinţa de serviciu pusă lui la dispoziţie în stare bună şi să nu facă modificări la construcţia ei, să execute reparaţiunile necesare la această locuinţă pe spesele proprii, care, după prescripţiunile existente privesc pe dânsul ca chiriaş şi să ceară la timp prin raport reparaţiuni mai mari necesare ce nu cad în sarcina sa.
Art. 15. Agentul silvic primeşte ordinele necesare cu privire la executarea serviciului în canton dela şeful de ocol.
Rapoartele de o importanţă deosebită se vor înscrie în carnetul de serviciu.
De asemenea, şeful de ocol va înscrie singur ordinele sale către agentul silvic în acest carnet, dacă nu-i pare suficientă comunicarea lor orală. Agentul silvic este ţinut să se prezinte în cancelaria şefului de ocol ori de câte ori acesta o cere în interes de serviciu, pentru a raporta oral în chestiunile de serviciu ale cantonului.
În cazuri urgente şi pentru a nu pierde timp, agentul silvic poate trimite şefului de ocol rapoarte în scris direct sau prin poştă.
El este ţinut să păstreze bine toate notiţele de interes de serviciu şi toate ordinele primite în scris, predându-le în caz de mutare succesorului. Agentului silvic îi este interzis de a face corespondenţă de serviciu cu oficii şi persoane, exceptându-se cazurile stabilite prin acest regulament.
Art. 16. Dacă agentul silvic se îmbolnăveşte sau dacă dintr’o altă cauză bine motivată îi este cu neputinţă de a îndeplini îndatoririle sale de serviciu el este obligat să raporteze aceasta neîntârziat şefului de ocol.
Art. 17. Agentu1 silvic este ţinut să arate faţă de şeful de ocol şi a de alţi funcţionari suprapuşi totdeauna o purtare cuviincioasă, să-şi câştige şi păstreze respect printr’o purtare morală ireproşabilă şi în afară de serviciu.
În raporturile sale de serviciu cu părţi şi populaţie, el se va purta totdeauna cuviincios.
Art. 18. Agentului silvic îi este interzis de a încasa sau de a plăti bani în chestiuni de serviciu fără împuternicire specială a şefului de ocol.
Îi este interzis a primi daruri dela persoane cu care el are raporturi de serviciu, sau a permite ca astfel de daruri să fie primite în favorul lui sau al familiei sale, indiferent dacă aceste daruri sunt făcute în bani sau în alte obiecte sau prestaţiuni.
Art. 19. Fără aprobarea prealabilă din partea Administraţiei Fondului Bisericesc, agentul silvic n’are voie să primească un serviciu particular. În special, îi este strict interzisă conducerea sau supravegherea de exploatări silvice sau de vânători particulare şi executarea oricăror lucrări particulare. Conducerea unei gospodării (agriculturi) îi este permisă numai în aşa măsură ca îndeplinirea serviciului încredinţat lui să nu fie stânjenită sau împiedicată.
Exercitarea unei meserii sau a unei profesiuni şi participarea agentului silvic la astfel de întreprinderi sunt îngăduite numai în mod excepţional şi numai cu aprobarea prealabilă în scris a Administraţiei Fondului Bisericesc.
Comerţul cu produse silvice îi este necondiţionat strict interzis. Fără încuviinţarea specială a Administraţiei Fondului Bisericesc agentului silvic îi este interzis a cumpăra pământuri în raza cantonului său sau a lua în arendă fânaţe, păşuni, pescării sau vânătoare.
Orice participare directă sau indirectă la comerţul cu produse silvice, preluare de lucrări la producerea şi transportarea de produse silvice sau de alte lucrări în pădure este strict interzis nu numai agentului silvic, ci şi soţiei sale şi altor membri ai familiei.
Agentului silvic îi este interzisă valorificarea, donarea sau schimbarea produselor silvice primite pentru scopurile sale proprii, mai cu seamă a lemnelor de foc curente.
Cap. IX. Inventar
Art. 20. Agentul silvic este obligat să alcătuească un tablou de unelte, scule, instrumente de măsurat şi cu toate obiectele de inventar predate lui din partea şefului de ocol spre folosire sau păstrare, să le consemneze în carnetul de serviciu şi să le ţină în evidenţă.
Aceste obiecte se vor păstra cu îngrijire şi vor fi folosite cu cruţare pentru scopurile destinate de serviciu. Folosirea lor pentru scopuri particulare şi împrumutarea lor este interzisă.
El este obligat să propună la timp şefului de ocol reparaţiunile necesare la aceste obiecte de inventar şi decontarea celor scoase din uz.
Cap. X. Dispoziţiuni finale
Art. 21. Agentul silvic este ţinut a se conforma fără opunere ordinelor orale şi în scris ale şefului de ocol. Dacă un ordin primit îi pare a fi contra legilor sau regulamentelor în vigoare, sau dacă el crede că executarea acestui ordin ar periclita bunurile încredinţate lui, el poate face imediat în mod cuviincios o întimpinare contra ordinului, expunând motivele.
Dacă, cu toate acestea şeful de ocol menţine ordinul dat, agentul silvic este îndreptăţit a i-1 cere în scris, executându-1 apoi fără orice opunere.
Art. 22. Orice călcare a datoriilor stabilite în acest regulament şi în legea de organizare a corpului silvic şi în statutul funcţionarilor publici se va trata conform dispoziţiunilor disciplinare deosebit de răspunderile penale.