Paza Ocolului Silvic Putna constituie în prezent pentru personalul silvic de aici, o problemă de prim ordin. În suprafaţa de 12010 ha, paza acestor păduri este asigurată de un număr de 18 pădurari, 2 tehnicieni, 4 şefi de districte şi 3 ingineri.
În urma evenimentelor din decembrie 1989, această activitate, pe fondul legislaţiei silvice actuale, a avut mult de suferit. Unii locuitori din comunele Putna, Straja, Vicovul de Sus şi de Jos, care şi-au cumpărai cai, căruţe etc., profitând de evenimente, s-au năpustit cu furie asupra pădurilor, tăind arbori din picioare şi sustrăgând material lemnos din rampele sectorului de exploatare. Specula cu lemn de construcţii şi de foc a luat o mare amploare. Materialul lemnos debitat la circulare este comercializat. Unele bariere de la ieşirea din cantoane au fost distruse şi chiar furate. Nici unii pădurari şi nici organele de exploatare nu sunt străini de această stare de lucruri.
Unele organe silvice care îşi fac serviciul în mod conştiincios au fost lovite şi ultragiate de diferiţi răufăcători. Aşa este cazul pădurarului Cantemir Ioan şi al tehnicianului Ţugui Ioan, care au avut de suferit din această cauză.
Analizând starea contravenţională şi infracţională din Ocolul silvic Putna, arătată şi în tabelul alăturat, se constată că aceasta este foarte gravă şi se impun măsuri energice de sprijinire a personalului silvic de la ocoale pentru a putea face faţă la această situaţie.
La cele de mai sus se adaugă şi unele aspecte negative, cum ar fi: nesupravegherea muncitorilor forestieri seara, la ieşirea din pădure, lăsarea materialului lemnos în rampe sau de-a lungul râului fără pază, în special în zilele de sâmbătă şi duminică, transportul lemnului fără acte de provenienţă, eliberarea unui bon de vânzare pe numele mai multor cetăţeni, eliberarea de bonuri de vânzare la sfârşitul săptămânii sau lunii pentru lemnul sustras în fiecare zi, etc.
Pentru viitor, Ocolul silvic Putna va proceda la intensificarea acţiunilor de patrulare în comun cu organele de poliţie şi jandarmerie, crearea unui punct de control fix la Vicovul de Jos, executarea de controale de fond şi parţiale la cantoanele silvice, colaborarea strânsă cu organele de stat (poliţie, procuratură, jandarmerie, etc.).
Înlocuirea personalului silvic necorespunzător este o altă măsură care se impune, dotarea Ocolului silvic Putna cu un mijloc de transport auto fiind absolut necesară.