Produse forestiere nelemnoase
Pădurile europene acoperă 35% din suprafaţa Uniunii Europene și furnizează bunuri şi servicii pentru comunităţile rurale şi societate. Peste 16 milioane de proprietari beneficiează de pe urma folosirii resurselor forestiere cu posibilitatea de creare a aproximativ 4 milioane locuri de muncă. De aceea, pădurile europene au un rol foarte important în promovarea unor idei inovatoare şi de dezvoltare durabilă a economiei Uniunii Europene.
Produsele din lemn sunt recunoscute ca fiind cele mai importante resurse ale sectorului. Cu toate acestea produsele forestiere ne-lem-noase (PFNL) şi pădurile multi-funcţionale (PMF) sunt în mai multe regiuni europene la fel de importante pentru asigurarea veniturilor, susţinerea mijloacelor de trai, menţinerea vechilor tradiţii şi promovarea competitivităţii economiilor rurale.
Obiectivele StarTree
Proiectul STARTREE porneşte de la ideea că PFNL şi PMF sunt mai puin analizate sub aspect sistematic şi slab documentate sub raportul optimizării competitivităţii lor economice. Unul dintre punctele forte ale acestui proiect este acela de a oferi, la scară largă, o mai bună înţelegere asupra cunoştinţelor şi instrumentelor necesare pentru optimizarea gestionării multi-funcţionale a pădurilor şi pentru formularea unor idei inovatoare, în vederea creşterea valorii de piaţă şi a profitului activităţii cu produsele ne-lemnoase.
Proiectul caută să fundamenteze instrumente informaţionale şi economice care să sprijine grupurile de interes de-a lungul lanţului de producţie al produselor ne-lemnoase. Prin urmare proiectul se adresează în mod egal proprietarilor de pădure, gestionarilor de păduri, firmelor, decidenţilor şi entităţilor publice şi private.
Studiile de caz la nivel regional
Proiectul de cercetare StarTree se axează pe cercetare de natură economică şi pe implicarea grupurilor de interese la nivel regional.
Alegerea celor 14 studii de caz, răspândite la nivel european, urmăreşte să reflecte diversitatea ecosistemelor şi a condiţiilor sociale şi să identifice rolul PFNL în economiile regionale. Studiile de caz vor servi ca: (i) Descriptori şi modele ale sectorului produselor forestiere ne-lemnoase; (ii) Ghid în abordările inovatoare în gestionarea şi utilizarea pădurilor cu rol multifuncţional şi a produselor forestiere ne-lemnoase; (iii) Platforme pentru implicarea grupurilor interesate şi dezvoltarea sectorulului PFNL; (iv) Instrument de validare, diseminare şi comunicare a rezultatelor proiectului.
Judeţul Suceava este una dintre cele 14 zone de studiu alese pentru studiul comparativ la nivel european. Pentru a putea beneficia de rezultate practice şi viabile, a fost creat grupul regional de lucru compus din factori de decizie şi entităţi interesate de sectorul PFNL (DS Suceava, ITRSV, Camera de Comerţ şi Industrie, firme de profil şi organizaţii de sprijin a diseminării inovaţiei).
Acest grup de colaboratori se va întâlni anual în următorii 4 ani ai proiectului. Participarea la acest grup oferă posibilitatea factorilor de decizie interesaţi de a face cunoscute şi de a justifica problemele cheie ale activităţii lor în acest sector şi problemele specifice legate de PFNL în regiunea analizată.
Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, este implicată în acest proiect cu responsabilităţi în implementarea studiului de caz la nivel regional. În plus, Universitatea este responsabilă pentru analiza comparativă a repartiţiei drepturilor de proprietate asupra dezvoltării sectorului de PFNL în cele 14 regiuni.
Prima întâlnire de lucru desfăşurată la Suceava în noiembrie 2013 s-a dovedit a fi extrem de fructuoasă în identificarea problemelor actuale în gestionarea PFNL. Ca punct comun de discuţie s-a subliniat rolul pe care îl are lipsa unor reguli clare de culegere şi comercializare a ciupercilor şi fructelor de pădure. Acest lucru induce pe de o parte o concurenţă neloială la nivelul firmelor şi pe de altă parte importante pagube prin culegerea haotică a PFNL. S-au exprimat idei privind necesitatea de a implica mai activ comunităţile locale şi proprietarii privaţi în controlul şi monitorizarea culegerii PFNL pentru a putea integra valoarea dată de aceste produse în economia locală.