Transportul auto forestier este specializat exclusiv pentru transporturile de material lemnos în sortimentele produse de exploatările forestiere. In această activitate trebuie să ţinem seama de nişte limite impuse de legislaţia în vigoare precum şi de necesitatea de a proteja atât autovehiculul, cât şi drumul pe care rulează acesta, implicit realizarea de costuri reduse cu întreţinerea, atât a parcului cât şi a drumurilor.
Aceste limite au fost tratate până în prezent cu destulă indiferenţă (putem spune ignorate), dar privind în viitorul, sperăm apropiat, acestea sunt determinante pentru accesul în circulaţia pe drumurile publice.
Principalul act normativ care stabileşte limitele de tonaj şi gabarit admise pentru autovehiculele care circulă pe drumurile publice este LEGEA 13/1073 (LEGEA DRUMURILQR) care, la art. 21 (1) precizează:
a. TONAJE
– pe autostrăzi şi pe drumurile deschise traficului internaţional, precum şi pe străzile modernizate în oraşe:
– 10 tone pe osie simplă – 16 tone pe osie dublă
– pe celelalte drumuri modernizate:
– 8 tone pe osie simplă – 14, 5 tone pe osie dublă
– pe drumurile împietruite:
– 7,5 tone pe osie simplă – 12 tone pe osie dublă
b. GABARITE
– lăţimea: 2,5 m
– înălţimea: 4,0 m
– lungimea: 12,0 m autovehicul fără remorcă
15,0 m autovehicul cu semiremorcă
16,0 m autovehicul articulat
18,0 m autovehicul cu o remorcă
O a doua restricţie importantă, priveşte exclusiv siguranţa în circulaţie a autovehiculelor. Este impusă de REGISTRUL AUTO ROMÂN şi specifică greutatea maximă admisă pe puntea din faţă de 700 kg.
Ţinând seama de cele de mai sus, s-a analizat structura parcului auto aflat în circulaţie. Încărcarea autovehiculelor se face cu lemn rotund de răşinoase (sortimentul – lemn de gater) cu greutatea specifică 0,852 To/mc.
Chiar şi după această analiză, întrebarea din titlu rămâne deschisă, datorită multitudinii factorilor care intervin. Totuşi, determinantă este lungimea materialului lemnos transportat. Dintr-o cantitate de masă lemnoasă exploatată, funcţie de lungimea urmărită la secţionare – 8, 10 sau 12 m – se obţin din fiecare lungime, proporţional, cantităţi ce vor constitui părţi din încărcătură.
Mărimea acestor proporţii o vom analiza ulterior.
(va urma)