Impactul tehnologiei informatice asupra activităţilor productive şi ştiinţifice din domeniul forestier este evidentă mai ales în ultimele decenii. Utilizarea sistemelor informatice atât la nivel decizional şi managerial, cât şi la nivel executiv constituie o realitate care nu poate fi negată. Calitatea actului decizional şi managerial este dependentă de cantitatea şi calitatea informaţiilor deţinute, precum şi de timpul de obţinere a acestora. Diversificarea accentuată a surselor de informaţie, în condiţiile actuale ale sistemelor informaţionale moderne, impune adoptarea unor sisteme specifice de colectare şi analiză a informaţiilor. Impactul Internet-ului ca sursă de informaţie în format electronic este de necontestat, acesta desfiinţând practic graniţele şi devenind un important instrument, pentru cercetarea ştiinţifică raportat la accesul la bibliografie şi la noutăţile din domeniu, iar pentru producţie prin prisma exemplului utilizării tehnicilor informatice în gestionarea pădurilor.
Din aceste considerente, începând cu acest număr introducem în revista “Bucovina Forestieră” o rubrică specială dedicată promovării tehnologiei IT în domeniul forestier – respectiv prezentarea celor mai noi sistemele informatice şi informaţionale – intitulată „Informatica în domeniul forestier”.
Având în vedere vastitatea domeniului şi rata ridicată de actualizare a informaţiilor, pentru o cât mai fidelă informare a cititorilor, redacţia îşi manifestă încă o dată deschiderea spre colaborare cu toţi cei interesaţi să contribuie la valorificarea noutăţilor şi a informaţiilor din domeniu. (n.r.)/HENRI D. GRISSINO-MAYER: Ultimate Tree-Rings Web Pages – cel mai complet site de dendrocronologie (http://web.utk.edu/~grissino/contents.htm)
Ultimate Tree-Rings Web Pages reprezintă cel mai complet site Internet cu informaţii din domeniul dendrocronologiei. Informaţiile conţinute în acest site sunt structurate pe domenii de interes, fiind actualizate permanent, constituind primul punct de plecare în orice cercetare informaţională pe Internet şi nu numai. Site-ul a fost creat şi este menţinut de către Henri D. Grissino- Mayer, profesor asociat la Universitatea Tennessee, S.U.A.
Site-ul este structurat în nouă părţi, cuprinzând informaţii variate de la programe informatice din domeniul dendro- cronologiei şi principii ale dendrocronolo- gie, până la prezentarea de echipamente specifice acestui domeniu: resurse informaţionale privind dendrocronologia, legături utile, programe informatice, principiile dendrocronologiei, referinţe bibliografice, baze de date, locuri de muncă în domeniul dendrocronologiei, echipamente specifice, galeria de dendrocronologie.
Categoria resursele informaţionale privind dendrocronologia constituie un excelent ghid pentru obţinerea de informaţii despre un anumit subiect de dendrocronologie completată cu legături spre site-uri specifice.
Legăturile utile cuprind cea mai vastă colecţie de site-uri de dendrocronologie din întreaga lume structurate pe laboratoare şi instituţii academice, site-uri cu publicaţii din domeniu, pagini personale ale cercetătorilor.
Secţiunea programe informatice realizează o prezentare a celor mai cunoscute programe informatice utilizate în cercetarea dendrocronologică însoţite de modalitatea de contactare a producătorului sau de obţinere a unei copii.
Referinţele bibliografice clasice în dendrocronologie sunt structurate în patru secţiunii: informaţii generale şi de bază despre inelul anual şi dendrocronologie, referinţebibliografice specifice pe domenii (dendroarheologie, dendroclimatologie, dendroecologie, dendrogeomorfologie, dendroglaciologie, dendrohidrologie, dendropirocronologie), referinţe speciale şi referinţe bibliografice recente.
Informaţii privind băncile de date de dendrocronologie sunt cuprinse în categoria baze de date, oferind legături spre cele mai cunoscute site-uri, cuprinzând atât informaţii,cât şi serii dendrocronologice. Se remarcă baza de date cu adresele cercetărilor din domeniul dendrocronologiei ,care constituie cea mai completă sursă de contacte.
Site-ul este completat cu o excelentă galerie de fotografii cu tematică specifică, realizând o prezentare a dendrocronologie şi a metodelor de lucru în imagini.
Ultimate Tree–Rings Web Pages reprezintă o utilă sursă de informaţii pentru cercetătorii interesanţi de dendrocronologie şi nu numai.