Ing. Apathy Zoltan a donat Staţiunii Experimentale de Cultura Molidului o frumoasă colecţie de insecte pe care a realizat-o în decursul timpului. Această colecţie cuprinde în principal coleoptere şi. lepidoptere recoltate în zona Bucovinei. Autorul a fost conferenţiar 1a Institutul de Silvicultură din Câmpulung Moldovenesc, iar apoi până la pensionare un remarcabi1 profesor de protecţia pădurilor şi vânătoare 1a Liceul Silvic din aceeaşi localitate.
Silvicultor devotat cu trup şi suflet pădurilor din Bucovina, este în prezent printre puţinii ingineri silvici în viată care au lucrat în fosta Administraţie a pădurilor Fondului Bisericesc din Bucovina. Aproape octogenar, ing. Apathy Zoltan trăieşte la Câmpulung Moldovenesc, meditând la falnicele păduri seculare care au fost. Foştii elevi îi urează multă sănătate şi viaţă îndelungată.
N.O.
Retragerea la pensie a unui remarcabil tehnician silvic
Este vorba de binecunoscutul tehnician de pază şi protecţie Gheorghe Lăzărescu de la Ocolul silvic Putna care, după 35 ani de muncă devotată în serviciul pădurilor din Bucovina, s-a retras din activitate la data de 30 noiembrie 1993.
Născut la 28 ianuarie 1931 în comuna Volovăţ din părinţi gospodari a urmat 7 clase primare la şcoala de aici, liceul teoretic Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuţi Şcoala de Brigadieri Silvici din aceeaşi localitate (anii 1948-1950) şi ulterior Şcoala tehnică silvică din Câmpulung Moldovenesc. In timpul stagiului militar absolvă şi de ofiţer de rezervă A.A.
După terminarea stagiului militar a fost angajat ea şef brigadă 1a Ocolul silvic Dărăbani, iar apoi ca tehnician cultură la Ocolul silvic Dolhasca. Din anul 1958 şi până 1a pensionare a lucrat ca tehnician pază şi protecţie numai la Ocolul silvic Putna.
In această perioadă a participat şi la unele acţiuni iniţiate de Inspectoratul silvic Suceava, de combatere a unor dăunători la molid ca Lymantria monacha şi ipide în pădurile de pe valea Bistriţei .
Şi-a desfăşurat activitatea în mai multe direcţii pe linie de producţie ca tehnician P.P. a muncit cu suflet şi pasiune şi s-a ocupat de prevenirea şi combaterea dăunătorilor în pepiniere, plantaţii şi arborete, iar pe linie de pază cu combaterea stării infracţionale şi delictelor silvice din pădurile Ocolului silvic Putna, în care a obţinut rezultato remarcabile. Pe linie de protecţie a aplicat cu succes deosebit cele mai noi metode de combatere ecologică a dăunătorilor, folosind diferite tipuri de feromoni şi de curse. De asemenea, s-a preocupat şi de lucrări de ocrotire a vânatului.
A îmbogăţit colecţia de insecte, ciuperci şi piese cu atacuri diferite de dăunători, seminţe forestiere şi conuri de răşinoase de la Ocolul silvic Putna.
Silvicultor pasionat şi însetat mereu de învăţătură şi cât mai multe cunoştinţe profesionale, a slujit cu dragoste şi pasiune pentru buna gospodărire a pădurilor din Ocolul silvic Putna.
In afară de activitatea de producţie şi de sarcinile normale de serviciu ca tehnician de pază şi protecţie a desfăşurat şi o remarcabilă activitate de cercetare şi experimentaţie, prin observaţii şi măsurători, în suprafeţe şi pe arbori de probă în principal asupra dăunătorului Lymantria monacha şi a ipidelor, în colaborare cu diferite cadre din producţie de la diferite nivele (ocol, inspectorat silvic şi minister), ca şi din cercetare de la ICAS.
Rezultatele acestor lucrări au fost publicate în diferite reviste de specialitate ca „Revista Pădurilor”, „Bucovina Forestieră” şi „Vânătorul şi pescarul sportiv”, precum şi unele interviuri acordate ziarelor „Pădurea noastră” şi „Magazin”.
Soldat credincios pe frontul verde al pădurilor din Bucovina şi pentru apărarea lor de adversităţi.
Prin tot ce făcut, tehnicianul şi omul Gheorghe Lăzărescu constituie un exemplu demn de urmat pentru toţi silvicultorii.