Primele pregătiri referitoare la organizarea în 2005 a celui de-al XI-lea simpozion I.U.F.R.O., “Ecologia şi silvicultura bradului”, au început în anul 2004, odată cu vizita delegaţiei I.U.F.R.O. formată din Dr. Walter Eder (Germania) şi Prof. Dr. Velicico Gagov (Bulgaria), preşedinte şi respectiv vicepreşedinte al Grupului de lucru I.U.F.R.O., pe traseul şi în obiectivele aprobate de R.N.P. Romsilva şi I.C.A.S., cu această ocazie vizitându-se arborete şi culturi experimentale reprezentative pentru pădurile de brad din România.
În urma vizitelor şi a discuţiilor purtate la M.A.P.D.R., R.N.P. Romsilva şi I.C.A.S., s-a decis ca în septembrie 2005 să fie organizat simpozionul în România, la Poiana Braşov, de acolo urmând a se vizita arborete şi culturi experimentale la ocoalele silvice Sinaia, Azuga, Braşov, Săcele şi Sânmartin. Numărul estimat al participanţilor va fi de 50-60 specialişti din Europa şi S.U.A. Simpozionul va dura circa cinci zile (2,5 zile prezentări de comunicări ştiinţifice şi 2,5 zile excursii în teren).
Pentru buna reuşită a simpozionului şi pentru o corectă informare a participanţilor asupra problematicii pădurilor cu brad din România, s-au reţinut din partea oaspeţilor următoarele propuneri care ar face mai bine cunoscute în străinătate realizările româneşti în domeniu: (i) pregătirea culturilor comparative cu provenienţe de brad (din Europa şi România) în vederea vizitării şi valorificării ştiinţifice (elagaj, delimitare, bornare, măsurare şi prelucrare ştiinţifică a datelor) prin prezentarea unor comunicări la simpozion; (ii) pregătirea unei sinteze, în limba engleză, referitoare la rezultatele cercetărilor româneşti privind impactul factorilor perturbatori (vâsc, vânat, doborâturi de vânt, poluare etc.) asupra stării de sănătate a arboretelor cu brad din România; (iii) publicarea în limba engleză, a unei cărţi (80-100 p.) despre pădurile de brad ale României; (iv) realizarea unui film (20-30 minute) despre pădurile şi experimentele cu repreyentative cu brad din zone ale României care nu pot fi vizitate în timpul lucrărilor şi prezentarea acestora la simpozion.
Detaliile asupra desfăşurării simpozionului vor fi anunţate din timp tuturor celor interesaţi, informaţii în plus putând fi obţinute de la coordonatorul simpozionului, la adresa e-mail: barbu.ion@icassv.ro
Ion Barbu